Nutella nasıl yapılır? Nutella'nın hikayesi ve tarihçesi.
İşte Nutella'nın hikayesi,nasıl yapıldığı ve Nutella hakkında bilmedikleriniz.
Dünyada Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok yerde sevilerek tüketilen Nutella, Fransa'da yüzde 300'lük vergi artışıyla karşı karşıya olduğu için son günlerde gündemden düşmüyor.
Fındık ve kakaodan üretilen Nutella'nın böyle bir vergiye tabi tutulmak istenmesinin nedeni, içinde bulunan hurma yağı.
Obezite ve diğer sağlık sorunlarıyla savaşanların desteklediği bu vergi yasası tasarısının, en az bir o kadar da muhalifi var. Çünkü bu tatlının tutkunu çok fazla.
Yılda yüz binlerce ton tüketilen Nutella'nın oldukça eskiye dayanan ilginç bir hikayesi var. İşte o hikaye ve bu lezzetli tarif hakkında bilmedikleriniz..
En çok Fransızlar yiyor
Nutella aslında İtalyan markası, ama en çok Fransızlar tarafından tüketiliyor. Fransa'da her yıl 75 bin ton Nutella yeniyor. Almanların tüketim miktarı 70 bin ton, İtalyanlarınsa 50 bin tonu buluyor.
Tarifte ilk değişiklik
1946 yılında, 2. Dünya Savaşı sonrasındaki yiyecek sıkıntısı nedeniyle Pietro Ferrero ve erkek kardeşi Giovanni, gianduja tarifinde mecburi bir değişikliğe giderek, fındık oranını artırdı, bulmakta sıkıntı çekilen kakao oranını azalttı. Ancak hala katı bir hamur halindeydi ve keserek yemek gerekiyordu.
Yaz sıcağında eriyince...
Nutella'nın tarihinde asıl değişiklik 1949'da yaşandı. Kulaktan kulağa aktarılan hikayeye göre, bir gün çikolata kalıbı yaz sıcağında kalarak eridi. Alba'daki çocuklar yumuşamış hamurun tadına bakmak için ekmeğe sürüp yemeye başlayınca, Ferrero kardeşlerin aklına yeni bir fikir geldi, o günden sonra giandujayı ekmeğe sürülecek kıvamda üretmeye başladılar.
Süperkrema
Gianduja, yeni kıvamıyla çok büyük başarı sağladı. 1951'de "süperkrema" olarak anılmaya başladı.
Ekmek üstü: La Tartinoise
Ferrero 1959'da Fransa'nın Rouen şehri yakınlarındaki Villers-Ecalles'de yeni bir fabrika kurdu. Burada önce meşhur 'Mon Chéri' çikolataları, 1961'se ise 'süperkrema'nın Fransız muadili "La Tartinoise" üretilmeye başlandı.
'Nut'ella
1964'te, 'Süperkrema' isminden memnun olmayan Ferrero, fındığı çağrıştıracak bir isim arayışına girdi. Fındığın Almancası "nuss" ve İngilizcesi "nut"tan ad türetilmeye çalışıldı. En sonunda "Nutella"da karar birliğine varıldı.
Aile geleneği sürdürülüyor
Nutella ile servetini ve ününü iyice artıran çikolata şirketini bugün, Ferrero kardeşlerden Giovanni Ferrero'nun, dedesiyle aynı ismi taşıyan torunu yönetiyor.
Çoğu şeker ve hurma yağı
Nutella'nın içeriği herkesçe bilinse de, tarifi halen sır olarak saklanıyor. Ayrıca, Nutella büyük oranda kakao ve fındık değil, bunların yerine şeker ve hurma yağı içeriyor. Fındık oranı yüzde 13, kakao yüzde 7.4 iken, şeker oranı yüzde 55, palmiye yağı olarak da bilinen hurma yağı oranı da yüzde 17.
Hurma yağı ne zaman eklendi
Hurma yağı kullanılmasının temel sebeplerinden biri, ürünü daha yumuşak hale getirmesi. Ferrero, bu yağı tariften çıkarmamakta kararlı ancak hurma yağının tarife ne zaman eklendiği de açıklanmıyor.
Fazlası kalbe zarar
Doymuş yağ oranı yüzde 50 olan hurma yağı kolesterol artışını ve kardio-vasküler rahatsızlıkları tetikliyor. Bu, oldukça ciddi bir rakam olsa da, doymuş yağ oranı yüzde 65 olan tereyağıyla kıyaslandığında "daha az zararlı" olduğu görülüyor.
Gramla tüketin!
Nutella'nın 100 gramında 530 kalori var. Doktorlar fazla tüketilmemesini tavsiye ediyor.
Alman tarifi başka
Almanya'da Nutella'nın içeriği biraz farklı; daha katı ve daha fazla kakao barındırıyor. İtalya, Fransa ve diğer ülkelerde kıvamı daha yumuşak.
ABD fıstık ezmesinden vazgeçmiyor
200 ülkede satılan Nutella'yı hala benimseyemeyen ülkeler de var. Bunun en güzel örneği ABD. Orada hala fıstık ezmesi gözde. Çin'de ise satışlar, Çinliler çok az ekmek tükettiği için düşük.
Pelikan kavanozlar
Nutella'nın kendine özgü cam kavanozunun ortaya çıktığı tarih 1965 ve "Pelikan" diye adlandırılıyor. Kavanoza bu ismin verilmesi, Pelikan marka mürekkeplerin klasik şişelerine benziyor olmasından kaynaklanıyor.
Dünyada Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok yerde sevilerek tüketilen Nutella, Fransa'da yüzde 300'lük vergi artışıyla karşı karşıya olduğu için son günlerde gündemden düşmüyor.
Fındık ve kakaodan üretilen Nutella'nın böyle bir vergiye tabi tutulmak istenmesinin nedeni, içinde bulunan hurma yağı.
Obezite ve diğer sağlık sorunlarıyla savaşanların desteklediği bu vergi yasası tasarısının, en az bir o kadar da muhalifi var. Çünkü bu tatlının tutkunu çok fazla.
Yılda yüz binlerce ton tüketilen Nutella'nın oldukça eskiye dayanan ilginç bir hikayesi var. İşte o hikaye ve bu lezzetli tarif hakkında bilmedikleriniz..
En çok Fransızlar yiyor
Nutella aslında İtalyan markası, ama en çok Fransızlar tarafından tüketiliyor. Fransa'da her yıl 75 bin ton Nutella yeniyor. Almanların tüketim miktarı 70 bin ton, İtalyanlarınsa 50 bin tonu buluyor.
İtalyan pastacı Ferrero
Her ne kadar şu an krema kıvamında olsa, Nutella uzun bir süre katı
olarak tüketildi. "Gianduja" denilen fındık ezmeli çikolata tarifi
olarak ortaya çıkışı 1920'lerde gerçekleşti. Bu keşfi yapan kişiyse
İtalya'nın kuzeyindeki Alba şehrinde pastacılık yapan Pietro
Ferrero'ydu. Dünyanın en ünlü çikolata firması Ferrero'nun tesisleri de
halen burada bulunuyor.
Tarifte ilk değişiklik
1946 yılında, 2. Dünya Savaşı sonrasındaki yiyecek sıkıntısı nedeniyle Pietro Ferrero ve erkek kardeşi Giovanni, gianduja tarifinde mecburi bir değişikliğe giderek, fındık oranını artırdı, bulmakta sıkıntı çekilen kakao oranını azalttı. Ancak hala katı bir hamur halindeydi ve keserek yemek gerekiyordu.
Yaz sıcağında eriyince...
Nutella'nın tarihinde asıl değişiklik 1949'da yaşandı. Kulaktan kulağa aktarılan hikayeye göre, bir gün çikolata kalıbı yaz sıcağında kalarak eridi. Alba'daki çocuklar yumuşamış hamurun tadına bakmak için ekmeğe sürüp yemeye başlayınca, Ferrero kardeşlerin aklına yeni bir fikir geldi, o günden sonra giandujayı ekmeğe sürülecek kıvamda üretmeye başladılar.
Süperkrema
Gianduja, yeni kıvamıyla çok büyük başarı sağladı. 1951'de "süperkrema" olarak anılmaya başladı.
Ekmek üstü: La Tartinoise
Ferrero 1959'da Fransa'nın Rouen şehri yakınlarındaki Villers-Ecalles'de yeni bir fabrika kurdu. Burada önce meşhur 'Mon Chéri' çikolataları, 1961'se ise 'süperkrema'nın Fransız muadili "La Tartinoise" üretilmeye başlandı.
'Nut'ella
1964'te, 'Süperkrema' isminden memnun olmayan Ferrero, fındığı çağrıştıracak bir isim arayışına girdi. Fındığın Almancası "nuss" ve İngilizcesi "nut"tan ad türetilmeye çalışıldı. En sonunda "Nutella"da karar birliğine varıldı.
Aile geleneği sürdürülüyor
Nutella ile servetini ve ününü iyice artıran çikolata şirketini bugün, Ferrero kardeşlerden Giovanni Ferrero'nun, dedesiyle aynı ismi taşıyan torunu yönetiyor.
Çoğu şeker ve hurma yağı
Nutella'nın içeriği herkesçe bilinse de, tarifi halen sır olarak saklanıyor. Ayrıca, Nutella büyük oranda kakao ve fındık değil, bunların yerine şeker ve hurma yağı içeriyor. Fındık oranı yüzde 13, kakao yüzde 7.4 iken, şeker oranı yüzde 55, palmiye yağı olarak da bilinen hurma yağı oranı da yüzde 17.
Hurma yağı ne zaman eklendi
Hurma yağı kullanılmasının temel sebeplerinden biri, ürünü daha yumuşak hale getirmesi. Ferrero, bu yağı tariften çıkarmamakta kararlı ancak hurma yağının tarife ne zaman eklendiği de açıklanmıyor.
Fazlası kalbe zarar
Doymuş yağ oranı yüzde 50 olan hurma yağı kolesterol artışını ve kardio-vasküler rahatsızlıkları tetikliyor. Bu, oldukça ciddi bir rakam olsa da, doymuş yağ oranı yüzde 65 olan tereyağıyla kıyaslandığında "daha az zararlı" olduğu görülüyor.
Gramla tüketin!
Nutella'nın 100 gramında 530 kalori var. Doktorlar fazla tüketilmemesini tavsiye ediyor.
Alman tarifi başka
Almanya'da Nutella'nın içeriği biraz farklı; daha katı ve daha fazla kakao barındırıyor. İtalya, Fransa ve diğer ülkelerde kıvamı daha yumuşak.
ABD fıstık ezmesinden vazgeçmiyor
200 ülkede satılan Nutella'yı hala benimseyemeyen ülkeler de var. Bunun en güzel örneği ABD. Orada hala fıstık ezmesi gözde. Çin'de ise satışlar, Çinliler çok az ekmek tükettiği için düşük.
Pelikan kavanozlar
Nutella'nın kendine özgü cam kavanozunun ortaya çıktığı tarih 1965 ve "Pelikan" diye adlandırılıyor. Kavanoza bu ismin verilmesi, Pelikan marka mürekkeplerin klasik şişelerine benziyor olmasından kaynaklanıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder